Verdensskove

Lidt om regnskoven og alle dens skatte

Lidt om regnskoven og alle dens skatte

Lidt om regnskoven og alle dens skatte

Regnskovene på Jorden er fantastiske steder. De strækker sig ikke blot over ufatteligt store landområder, men de indeholder også dyrebare, naturlige skatte, som ikke er at finde andre steder i verden. Det er blandt andet i dens dyreliv og planteliv, at skoven er enestående, men det er også hvad den giver os i vores hverdag. Hvad regnskoven betyder for din hverdag, og hvorfor den er så vigtig at bevare, kan du læse mere om her.

 

Et unikt plante- og dyreliv

De enorme geografiske områder, som regnskovene strækker sig over, gør, at de er beboet af dyrearter og plantetyper i en sådan mængde, at det ikke er til at forstå. Faktisk, så er det end ikke sikkert at alle arter og planter endnu er opdaget. Én ting er dog sikkert, og det er at regnskovene består af et unikt økosystem, hvor rovdyr, planteædere, planter og miljø lever sammen og udvikler sig på en måde, som ikke kan opleves andre steder i verden, og som heller ikke kan genskabes.

 

Netop derfor er det også dybt problematisk, at regnskoven lige nu bliver ryddet i en sådan fart, at der hvert sekund forsvinder godt tre fodboldbaner. For træerne bliver fjernet og brugt til alverdens ting – men de fjernes på en måde, så det ikke er bæredygtigt, hvilket endvidere medfører, at nyt ikke bliver plantet, og at regnskoven dermed forsvinder.

 

Stor effekt på vores hverdag

Selvom regnskovene typisk ligger ganske fjernt fra vores hverdag rent geografisk set, så er det svært at finde enkeltstående ting, som har gjort et ligeså stort indtog i vores hverdag, som regnskoven har det. For den betyder meget, eksempelvis gastronomisk og medicinsk.

 

Fødevarer fra regnskovsområderne, som for mange er helt essentielle i hverdagen, tæller blandt andet chokolade, the, kaffe, vanilje, peanuts og forskellige krydderier. Så hvis man anskuer regnskoven på denne måde, så bliver det for alvor relevant for mange, at redde regnskoven og at gøre udnyttelsen mere bæredygtig. Derudover, så kommer godt en fjerdedel af vores vestlige medicin også fra planter i skoven. Det betyder, at sygdomme som hjertekarsygdomme, hudsygdomme, diabetes og gigt ikke ville kunne lindres i samme grad, som det sker i dag, var det ikke for skoven.

 

Hvis du er interesseret i at læse mere omkring situationen og problemstillingerne i netop regnskovene, så kan du besøge verdensskove.dk. For heldigvis, så findes der organisationer, som kæmper for at redde regnskoven. Et eksempel på sådan en er danske Verdensskove.org, som arbejder politisk, kampagnemæssigt og informativt på at skabe handlemuligheder og projekter omkring regnskoven.